Psihoterapia online – avantaje și beneficii

Progresele tehnologice ale ultimului mileniu au adus schimbări vaste în viața noastră de zi cu zi, internetul transformând fundamental domenii precum educația, comunicarea, comerțul și comportamentul consumatorilor. Domeniul serviciilor de sănătate mintală resimte și el efectele acestor valuri de inovație, iar în acest context serviciile de psihoterapie online cresc în popularitate.

Principalul avantaj este accesul extins. Psihoterapia online poate ajuta mai mulți oameni să acceseze acest tip de servicii mai ușor și mai confortabil, din intimitatea camerei personale și a fotoliului preferat. Mai mult, psihoterapia online dă posibilitatea accesului la serviciile unui psihoterapeut cu experiență pentru persoane care locuiesc în alte localități sau în zona rurală, precum și pentru persoanele cu dizabilități, care ar putea întâmpina dificultăți cu deplasarea până la cabinetul de psihoterapie.

Principalele avantaje oferite de această formă de terapie sunt legate de faptul că este mai comodă și permite mai multă flexibilitate, atât pentru pacient cât și pentru terapeut.

Din punctul de vedere al pacientului pot fi multe beneficii: costul ședințelor este de regulă mai redus decât în cabinetul terapeutului, programările pot fi făcute mai ușor, se scutește timpul alocat deplasării până la cabinetul de psihologie prin traficul aglomerat al marilor orașe, gradul de confidențialitate este crescut deoarece pacientul nu se mai întâlnește cu alte persoane în sala de așteptare.

Din punctul de vedere al psihoterapeutului sunt de asemenea câteva beneficii importante: flexibilitatea programărilor și posibilitatea de a acorda consultații și în alte intervale orare decât cele pe care le practica în mod obișnuit la cabinet, poate aborda rapid nevoile unui pacient aflat într-o situație de risc (suicid) sau care solicită prim ajutor psihologic în traumă, poate avea acces direct la mediul de acasă al pacientului și astfel înțelege mai bine situația acestuia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *